Email

[email protected]

Phone

+39 02 55014101

Sede Italiana

Via G. Donizetti, 4
20122 Milano IT

ca’ delle alzaie

ca’ delle alzaie

Images

Project

Stefano Boeri Architetti

Year

2016-2018

Location

Treviso, Italy

Client

Cazzaro costruzioni s.r.l.

Program

Residential, park, public space, parking

Data

Plot area: 10,750 sqm, GFA: 9,000 sqm

Services

Preliminary and detail project, built permission

Credits

Consultants Laura Gatti (landscape project)
Design team Stefano Boeri (founding partner), Marco Giorgio (project director), Benedetta Cremaschi (project leader), Maddalena Maraffi, Moataz Faissal Farid, Daniele Barillari, Agostino Bucci, Esteban Marques, Emiliano Berni

The project involves the construction of three class A residential buildings with private gardens through the reclamation of an area of ​​about 10,700 square metres near the historic centre of Treviso, once a manufacturing area and currently in a state of abandonment. Overlooking the river Sile, the buildings have seven floors above ground and a basement for garages with a large green space above. Along the west side of the plot there is a pedestrian walkway which extends towards Viale IV Novembre and generates a visual cone towards it. The planimetric distribution along the edge of the river allows each housing block to fully enjoy the relationship with the riverine landscape. Placed next to each other, the three buildings present a discontinuous front since each one is arranged according to a different rotation in order to optimize exposure to the south and mutual introspection. Each floor houses two to three apartments with two or three bedrooms and all the living areas face south towards the river while the night areas face north. The main facades on the south and north of the buildings are equipped to house trees and large shrubs.

 

In greater detail, from the geomorphological and hydrographic point of view, the project is characterized by the presence of the river Sile and part of the low ancient limestone plain downstream of the resurgence line with sandy deposits and alluvial plains with finer deposits. The northern margin is defined along its perimeter by a state-owned canal called “del Cristo”, also currently in a state of serious abandoment. The surrounding area, located in the immediate vicinity of Treviso’s historic centre has been the subject of intense urbanization in recent decades which has led to continuous unstructured growth formed by residential settlements interspersed with spaces intended for production-artisan activities. This area has also been partly affected by more recent redevelopment in particular through the “Quattro novembre” Reclamation Plan. On the other side the land borders the river Sile directly with a cycle-pedestrian path which without the presence of a high wall could offer a privileged view of the river and the woods on the opposite bank.

The project therefore has as its primary objective the maximization of the area intended to host vegetation and greenery, imagining the affected area becoming part of a harmonious landscape with the natural environment of the riverfront. In line with this approach, the characteristics and layout of the buildings interact with the qualities of the landscape. In addition to maximizing exposure on the south side and ensuring a high level of internal privacy, the discontinuous front and the different rotational settings of the three buildings avoid a “visual barrier” effect, freeing up large perspective views between one building and another towards the passage along the towpath.

The embankment that covers the top of the private garages will be entirely transformed into a lawn with flowers, shrubs and trees while the flat area on the top is intended to be used as private gardens for the apartments on the first  level, condominium gardens and partly also condominium vegetable plots in the south-eastern section. On the south side two of the embankment slopes will gently and naturally go down towards the river, contained by a two metres high wall that will separate the path of the Restera public pedestrian and cycle path from the greenery. On the northern side, slopes with a regular geometric configuration will be cut by concrete retaining walls, to leave room for the entrances of the buildings. Parallel to an irrigation ditch, the northern section of the plot is reserved for outdoor parking and access to the accommodation; it is also one of the few paved areas in the lot, in continuity with the private access road. Outside the southern area along Via Alzaia, the retaining wall is set back at three points on account of the public path. Here rest areas are planned, equipped with linear seating, bicycle racks and outdoor exercise equipment. A stretch of greenery has also been designed against the border wall with the aim of returning an element of quality back to the existing pedestrian path along the river thereby further encouraging people to use it.

Characterized by the presence of greenery and vegetation on the two main fronts, the three buildings even enhance the qualities of the surrounding landscape, from which they take on an appearance that changes with the seasons. The south elevation towards the river is defined by a series of continuous terraces that are three metres deep and interspersed with vertical elements which house the trees and each apartment has access to the terrace and a view of the foliage of at least one tree. The north façade instead presents a series of linear overhanging pots and vases for small and medium-sized shrubs, regularly punctuated by vertical containers for medium and large shrubs that are similar to those on the south façade. 

Press release