Email

[email protected]

Phone

+39 02 55014101

Sede Italiana

Via G. Donizetti, 4
20122 Milano IT

Prato Urban Jungle

Prato Urban Jungle

Images

Project

Stefano Boeri Architetti

Location

Prato, Italy

Anno

2019 - ongoing

Client

UIA Urban Innovative Actions

Credits

Project:
Stefano Boeri Architetti

Partner:
Stefano Boeri
Francesca Cesa Bianchi

Research Project Director:
Maria Chiara Pastore, Livia Shamir
Research Team:
Sofia Paoli, Luis Pimentel

Design Project Director:
Francesca Cesa Bianchi

Design Team:
Benedetta Cremaschi, Mattia Tettoni

Consultants:
Strutture: SCE Project s.r.l.
Computo: Andrej Mikuz Architetto

Partner of the project:
Comune di Prato (leading partner)
CNR Ibe
Pnat
Treedom
Estra
Legambiente Toscana
GreenApes

Image : Stefano Boeri Architetti

Prato Urban Jungle is the participatory project that brings forward a new concept of open spaces and green areas of the city, where nature is an active tool for safeguarding citizens’ health.

The city of Pratodeals with innovation and environment concepts, establishing a new balance in the relationship between built space and living nature through re-naturalization processes of the urban landscape: the “jungle” becomes real green colonization of collective spaces, as an active part of daily life. The Urban Jungle reverses the paradigm in which the element constructed prevails, generating green areas of high intensity through the introduction of trees and plants on the facades and roofs of existing buildings.

The intervention – divided into 3 pilot areas and carried out by the Municipality of Prato with European funds of UIA Urban Innovative Actions – sees the participation of Stefano Boeri Architetti in the redevelopment of the Consiag – Estra site, a classic office building, and the regeneration of the Prato public building residences, in Via Turchia.

The Prato Urban Jungle project implements various scales of Urban Forestry interventions to radically improve the social and environmental quality of the urban context, through the combination of Nature-Based Solutions developed through innovative and sustainable technologies specially designed and applied on the green facade and roofs, introducing new qualitative, spatial and housing standards.

The use of leading-edge irrigation and rainwater collection systems and the selection of native plant essences – with high CO2 storage and storage capacity, removal of atmospheric pollutants and attraction for pollinating insects – are among the key points of the intervention, to the benefit of an increase in internal comfort in buildings and well-being for the community.

Among the challenges that Stefano Boeri Architetti faces in the Consiag – Estra headquarters, as well as in Via Turchia, there are:

  • the increase in green permeable surfaces and the creation of vertical and horizontal green surfaces;
  • the improvement of the buildings’ energy efficiency, solved by isolating them laterally and on the roof, with all the facades and roofs, shielded with vegetation;
  • the creation of new social spaces, thanks to the transformation of the parking lots into common green areas;
  • the exposure reduction of buildings to air and noise pollution;
  • the opportunity to provide new hotspots for the urban biodiversity of Prato and to generate innovative green connection hubs in the city’s ecological corridor system.

Fundamental elements of the project, in the Consiag – Estra site, are:

  • the construction of an Urban Forest, available to all citizens, that mitigates the impact of the high-traffic avenue in front of the building;
  • the creation of three types of innovative green facades, which house trees and shrubs around the entire perimeter of the building;
  • the transformation of the unused roof into a green roof, making it an island of biodiversity, usable by employees as a place for socializing, for small events or physical activity.

Key points of Via Turchia intervention, are:

  • the creation of a large entrance pergola that welcomes the inhabitants and creates a green connection with the greenhouse – designed by Pnat – and the garden;
  • the creation of large green surfaces on the facade with steel cable structures anchored on the perimeter of the three buildings, and green sunscreen systems applied to the facades facing south, in order to increase the environmental comfort of the buildings;
  • the transformation of the ground floor and the existing car park into a social garden, as a place accessible by the residences’ inhabitants.

In this way, the city of Prato obtains a renewed environmental and urban quality, with an attractive capacity for innovative companies that work in the field of sustainability. Consiag – Estra implements corporate welfare through Urban Forestry interventions, helping to strengthen cohesion between the city di Prato and its employees, positioning themselves on the front line of the district and the city.

The project strategies – which combine sustainable design with Urban Forestry – put in place a radical redevelopment of the urban fabric, intervening in the neighbourhoods in a socially inclusive way through the development of Urban Jungles, re-designed areas with greenery high density, immersed in the urban fabric, which multiply the natural ability of plants to reduce, break down and absorb pollutants present in the atmosphere, such as fine dust and CO2. The interventions give back natural soils and public space to the community, including trees, plants and living nature, grafted onto existing buildings – on facades and roofs – reducing mineralized surfaces, absorbing numerous tons of CO2 and increasing the well-being of the inhabitants.

Press release