Stefano Boeri Architetti | NEW REFECTORY FOR AMATRICE
class="pirenko_portfolios-template-default single single-pirenko_portfolios postid-9536 wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12 vc_responsive"

NEW REFECTORY FOR AMATRICE

“A square. A place where to eat, by all means. But also a place to meet up, to play and to stay together, in a multifunctional covered space, with an enormous glass wall with a view of the mountains”.

The new food area is called “Amate Amatrice” (Love Amatrice) and it is a symbol of the renaissance of the town hit by the earthquake. The project is going to be carried out thanks to the fundraising organized right in the aftermath, by Corriere della Sera and TG La7 – two of the most powerful Italian communication channels. Under such circumstances the project looked really challenging and binding – just a few weeks for development, very tight construction timing and low budget, most of the expenses born are the costs of the materials. Moreover, – the temporary destination of the buildings – restoration is to be easily switched to other functions later on, once the town is rebuilt and needs other facilities.
The first to be realized is a school refectory, then the whole food court will be built around the open courtyard. But even if the project is about feeding it is not only about food – it’s a place for human interaction and a gesture of support to the neighborhoods that will give a job to more than 130 people.

 

more    +

Details

Project
Stefano Boeri Architetti
Location
Amatrice, Italy
Year
2016
Client
Municipality of Amatrice
Type
Public space
Commission
Concept design, final design, art direction