Email

[email protected]

Phone

+39 02 55014101

Sede Italiana

Via G. Donizetti, 4
20122 Milano IT

radura

Images

Videos

Location

Universita' degli Studi, Milano

Year

2016

Client

Interni magazine

Type

Installation

Radura is the idea of ​​a public space for decongestion where to stop, rest and wait.

Radura  is the project of an open space with a permeable perimeter, placed within a larger open space.
Radura  is an urban device to dilute the intensity of flows and movements.
Radura  is the experience of sound atmosphere in counterpoint to urban beats.

Radura is a circle of 350 cylindrical columns within a 10 m diameter wood is the perimeter of a parking space inside the courtyard of the Pharmacy. The columns are anchored to the ground through a circular wooden platform, 45 cm high, with an external diameter of 10.5 meters and an inner one – where the footboard becomes a seating – of 7 meters.

The Radura prototype was presented in the Court of Pharmacy of Ca’ Granda in Milan, designed by Antonio di Pietro Averlino called Filarete in the second half of 1400.
Inside the central lawn of the Courtyard of Pharmacy and the quadrangle consisting of arches, Radura creates a space both intimate and collective, within and permeable, where during the Design Week meetings, readings, concerts, events take place.
For a week, Radura transforms the courtyard of the Pharmacy in a sound box in the open, thanks to a sound installation designed by Ferdinando Arnò.
In the evening hours, Radura becomes a bright circle, thanks to the lighting system built by MyLed.

Radura is a project by Stefano Boeri Architetti, realized by Innova FVG, a public economic body based in Friuli Venezia Giulia that promotes and stimulates research and technological innovation of the mountain territory in favor of economic development, in collaboration with the Friuli Region Venezia Giulia.

Credits:
Stefano Boeri Architetti

Partners:
Stefano Boeri
Michele Brunello

Project coordination:
Azzurra Muzzonigro

Design team:
Marco Giorgio
Daniele Barillari
Francesca Da Pozzo

Sound design:
Ferdinando Arnò for quiet, please !

Production and realization:
Innova FVG – Filiera del Legno FVG with the Region Friuli Venezia Giulia

Lighting consultancy: MyLed
With the support of: Easyhome GOHO