Email

[email protected]

Phone

+39 02 55014101

Sede Italiana

Via G. Donizetti, 4
20122 Milano IT

zip tower | padova

zip tower | padova

Images

Project

Zip Tower

Year

2008

Type

Competition

Credits

Project team
Boeri Studio (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra), Seprin Scarl (Arturo Donadio, Andrea Sala), Ingea S.R.L (Francesco Zanini), Camillo Agnoletto, Stefano Bellintani, Daniele Barillari, Alberto Mazzucato, Rosario Picciotto, Domenico Schiesari.

The new Z.I.P. Research Tower is a great field that reaches out  towards the sky.

It is the material sign stating that in the place of sheds and industrial areas within the ZIP, a new generation of productive activity is being born. Men and women that produce ideas and services, that invent high-technology prototypes, that commercialize non-material, high quality goods in the global market.

The new Z.I.P. Research Tower is a wave of landscape.

It is a movement of the ground that results in an emergence in the territory. The rising of a horizontal platform that hosts, under its green covering, the CNR laboratories turning then into a tall blade of offices and lighter laboratories. A vertical monument of innovation that looks to the north with a large transparent façade and protects itself towards the south with a green façade contributing to reduce energy consumption.

The new ZIP Research Tower is a lighthouse in the Padan Plain.

It is a landmark along the Turin-Venice axis. The last of a series of iconic buildings that accompany the stretch of the highway that crosses the plain, providing a rhythm to perception on the go: the great exhibition sail of Rho, the red drape between Bergamo and the Adda, the chromed chimney of the incinerator in Brescia: a sequence of large contemporary icons acting as an introduction to the landscapes of the Laguna and its island-city.