RCS building A 2 at the final rushEdificio A 2 della sede RCS verso fine cantiere

June 15, 2011

Here you are some pictures from the construction site!

The design project takes its cue from the demolition of the old Rizzoli building, creating a perfectly flat street front. On the inside, the volume has inflections that interrupt the evenness, and the tension is accentuated by the use of a completely glazed façade.Ecco qualche foto del cantiere!

Il progetto prende forma dalla demolizione del vecchio edificio Rizzoli, attestandosi su strada con un prospetto perfettamente piano. Nel lato interno il volume presenta delle flessioni che ne modificano l’omogeneità, la tensione è accentuata dall’uso di una facciata completamente vetrata.

The rationality of the volumes bestows on the construction a kind of abstract restraint, a conceptual interpretation of the production of information by the company that occupies the building. The inflections in the building are, however, also the way in which this building interacts with its surroundings; on one side in particular it connects volumetrically to the existing building used by the Rizzoli publishing house. On the opposite side the decision to inflect the façade helps the double-height space of the main entrance to create a connection with the inner garden-court.

The vertical-band design of the façade derives from a re-organisation of the vocabulary used throughout, so that the construction can be perceived as a unified whole. This solution has made it possible to create a deeper relationship between the external appearance/colour scheme and the internal functions/activities. The creation of alternating opaque and transparent parts produces a very regular rhythm along the entire building, which is given even greater complexity by a chromatic sub-structure that sets out to destroy the sense of regularity and heighten the overall visual effect.

-

RCS A2 building

Project information

Location: Milan

Commission: Preliminary project, definitive and artistic direction

Year: 2009-2011

Client: Iniziativa Immobiliare Due (INIMM2)

Budget: 16.000.000 €

Architectural Design: Stefano Boeri Architetti

Team:

Stefano Boeri

Marco Brega

Davor Popovic

with:

Stefano Baseggio

Marco Giorgio

Dino Polverino

-

La razionalità dei volumi conferisce a questo oggetto una sorta di rigore astratto, che interpreta la dimensione concettuale della produzione di informazioni della società ospitata. Le flessioni della facciata sono però anche un modo in cui questo edificio dialoga con il contesto, in particolare da un lato si raccorda volumetricamente all’edificio già costruito e sede della casa editrice Rizzoli. Sul lato opposto la scelta di inflettere la facciata permette allo spazio a doppia altezza dell’ingresso principale di raccordarsi con la corte-giardino interna.

La composizione a bande verticali della facciata deriva da una rimodulazione del linguaggio usato per tutto il comparto, al fine di consentirne una lettura unitaria. Questa soluzione ha consentito di approfondire il rapporto tra il sistema cromatico/percettivo esterno e quello prestazionale/funzionale interno. La scansione principale definita dal sistema che alterna parti opache a parti trasparenti ha creato un ritmo molto regolare lungo tutto l’edificio, che è stato complicato attraverso una sottostruttura cromatica che tenta di distruggere questa regolarità, incrementandone la percezione d’insieme.

-

RCS A2 building

Informazioni progetto

Luogo: Milan

Incarico: Preliminary project, definitive and artistic direction

Anno: 2009-2011

Cliente: Iniziativa Immobiliare Due (INIMM2)

Budget: 16.000.000 €

Progetto architettonico: Stefano Boeri Architetti

Gruppo:

Stefano Boeri

Marco Brega

Davor Popovic

con:

Stefano Baseggio

Marco Giorgio

Dino Polverino

-

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.