Email

[email protected]

Phone

+39 02 55014101

Sede Italiana

Via G. Donizetti, 4
20122 Milano IT

la cour verte

la cour verte

Images

Project

Stefano Boeri Architetti

Location

Villiers-sur-Marne, Paris, France

Year

2017

Client

Compagnie de Phalsbourg

Typology

Architecture

Services

Concept design, competition

Credits

Architectural project (Balcon sur Paris):
Stefano Boeri Architetti (La Forêt Blanche, La Cour Verte)
Kengo Kuma & Associates (Sora, Le Palais des Congrès)
Oxo Architectes (Le Potager De Villiers, Business Home)
KOZ Architectes (2 buildings Archipel)
Michael Green Architecture (Peuplier Blanc, Prairie Blanche)
X-TU (La Ressourcerie, Green Jenga)

Landscape concept:
James Corner Field Operations, Atelier Paul Arène

Structures, plants and sustainability:
Equilibrium (wooden structures) ; Sinteo (energy) ; VS-A Group (facade engineering) ; Lamoureux Acoustics (aoustics) ; Transitec (mobility) ; CASSO & Associés, (accessibility, fire protection) ; EDF (energy, smart grid) ; Schneider Electric (smart building, smart grid) ; CSTB (consultancy) ; Aveltys (AMO garantie de charges) ; Urbagri (agricoltura urbana) ; LPO (sensibilisation activities) ; Ville Ouverte (concertazione) ; Transdev (parking) ; Zenpark (parking); Ducks Scéno (scenography Palais des Congrès)

Project team Stefano Boeri Architetti
Coordinamento:
Francesca Cesa Bianchi

Project leader:
Moataz Faissal Farid

Project team:
Elisa Borghi
Agostino Bucci
Alessandra Magnetti
Sara Gangemi
Paolo Russo
Giulia Chiatante

Landscape concept:
Laura Gatti

La Cour Verte  is one of the two projects designed by Stefano Boeri Architetti within the urbanistic plan of Atelier Ruell, and revised by Kengo Kuma & Associates, Oxo Architectes and KOZ Architectes. Located in the north of the site, La Cour Verte, occupies a privileged position nearby the Congress Hall, the commercial area and while remaining visible from the highway A4 and is destined to tertiary activities.

On a pedestal for a business incubator and a restaurant, the volume of offices is organized in U to release a green heart in R + 1. The roof, shaped as a ramp, accompanies the movement, and gives access to the heart of the island from the public space and the metropolitan garden. The building is designed with a wooden stud-beam structure, vertical concrete cores and x-lam panels bracing floors and walls. The facades are covered with glass of different opacity grades and sophisticated sun protection system. The roof is entirely realized in light stone. The photovoltaic panels integrated in the northern part, occupy the total area of 1000 m2. The 750 m2 courtyard hosts a shared public garden that contributes to the principles of biodiversity and the development of environmental resources, which is a leitmotif of the entire masterplan.
The aim of the Green Court project is to create a dialogue  between the building and the landscape of the metropolitan garden, both spatially and perceptively. The courtyard, opening to the west, offers itself as a green room accessible directly from the Metropolitain Garden through a ramp. The 600 m2 of perennials, grasses and annual plants work for the construction of a spontaneous image of the garden where they mimic the natural processes of alternating seasons. A succession of soft, colorful masses and planes combine in a harmonic sequence that brings light and movement into the architecture environment. From the point of view of energy efficiency, the garden brings benefits to the building since the protective layer and thermal insulation contribute to the mitigation of the environmental impact and the reintegration of the water, thanks to the evacuation of meteoric/ rainwater that are partly absorbed by the soil and partly returned to the natural cycle by transpiration.