TAIPEI POP MUSIC CENTER INTERNATIONAL COMPETITION

August 7, 2009

    A project by Stefano Boeri Architetti, Salottobuono and 2A+P

    MANIFESTO

    TAIPEI POP MUSIC CENTER
    1 CREATES A NECESSARY VOID WITHIN THE CITY
    Located within an area of high rise development the project chooses to minimize its built presence engendering new space for public uses.

    2 GENERATES A HIGH INTENSITY URBAN PARK
    Pop Music Center and Park are combined into a single element where programs and nature live off each other to create a new model of symbiotic urban organism.

    3. COMPLETES A GREEN SYSTEM FOR THE CITY
    The Pop Park creates continuity between the Nangan mountain and the city parks creating a
    large-scale green spine within Taipei.

    4. CREATES A CONTEMPORARY LANDMARK
    The creation of an open, public green space is a declaration for the sustainable future of the
    contemporary city (not to build is today a more radical decision); a place of collective gathering and at the same time a solid inheritance for future generations.

    5. MULTIPLIES THE POTENTIAL PUBLIC SPACE
    The proposal to overlay the park and the activities of the Music Pop Center triples the area destined for public activities; it is a public building that rather than consuming urban ground creates more of it.

    6. CREATES A HIGH INTENSITY SLAB
    The project is structured in a system of individual and highly characterized plazas and spaces for spectacle that spread intensity through the whole of the area while permitting flexible and multiple uses of the Center for different activities.

    7. OFFERS A PROTECTED YET OPEN SPACE
    The project continuously connects the different levels – park and Pop Center – creating spaces that are protected even while maintaining a close relation to nature and open spaces.

    8. IS A HYPER CONNECTED MACHINE
    The incorporation of pedestrian conveyor belts and escalators, used to connect the different and heterogeneous programs, allows visitors to use the whole length of the area in a dynamic way.

    Project Information
    location: Taipei, Taiwan
    year: 2009

    Architectural Design
    Stefano Boeri Architetti, Salottobuono, 2A+P

     

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.