Siemens Competition_First prizeConcorso Siemens_Primo premio

March 15, 2007

Promoted by Siemens Real Estate, the 180.000 sqm master plan for the new SIEMENS Headquarter in Milan, of which a first phase of 103.000 sqm is to be completed by the year 2011, will include 80.000 sqm of office space, services and a 30.000 sqm public parkBOERI STUDIO ha vinto il primo premio del concorso. Promosso da Siemens Real Estate il masterplan di 180.000 mq per la nuova sede della Siemens a Milano, dal quale è prevista una prima fase di 103.000 mq che si completerà entro il 2011, include 80.000 mq di uffici, servizi e un parco pubblico di 30.000 mq.
La proposta si basa su un sistema di quattro corti disposte secondo un orientamento est-ovest. Una corpo di base continuo di tre piani è interrotto da una serie di torri ed elementi verticali di differenti altezze, che date le loro posizioni dislocate, generano una impressione di movimento e dinamismo. Una serie di fasce orizzontali, caratterizzate da usi differenziati e dal cambiamento nella densità e tipologia degli spazi verdi, segnano visibilmente il principio organizzativo del progetto.
Il progetto si basa quindi su un sistema articolate e flessibile, capace di trasmettere una singola e distintiva immagine corporativa, e un disegno sostenibile che combina strategie di risparmio energetico attive e passive.

Informazioni progetto
luogo: Milano, Italy
incarico: progetto preliminare
anno: 2007 (on going)
committente: Siemens Italia
superficie costruita: 45.000 mq
importo: 58.500.000,00€

Progetto architettonico:
BOERISTUDIO (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra)
Team:
Marco Giorgio (coordinamento progetto)
Daniele Barillari
Marco Brega
Francesca Cesa Bianchi
Francisca Insulza
Dino Polverino.
The proposal is based on a 4-part system of courtyards placed in a east west orientation. Its homogenous three story base is punctuated by a series of towers and vertical elements of varying heights that, given their dislocated positions, give a sensation of movement and differentiated rhythm to the whole structure. A series of strips, characterized by different uses of the space and changing densities and types of the green spaces that are present in all of them mark the organizational principal behind the project.

The project is thus based on an articulated and flexible system, that is able to transmit a single, distinct and corporate image, and sustainable design that combines active and passive energy saving strategies.

Project information

location: Milano, Italy
commission: preliminary project
year: 2007 (on going)
client: Siemens Italia
built area: 45.000 sqm
budget: 58.500.000,00€

Architectural Design:
BOERISTUDIO (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra)
Team:
Marco Giorgio (coordinamento progetto)
Daniele Barillari
Marco Brega
Francesca Cesa Bianchi
Francisca Insulza
Dino Polverino

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.